Geen monteur gevonden in Noardeast-FryslĆ¢n

Het kan voor komen dat er op dit moment geen monteur in uw regio beschikbaar is.
Vul daarom onderstaand formulier in zodat wij een passende oplossing voor U kunnen vinden.


Neem contact met ons op

Noardeast-FryslĆ¢n (in het Nederlands Noordoost-Friesland) is een gemeente met 45.601 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) binnen de regio Noordoost-Friesland, die op 1 januari 2019 is ontstaan uit de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland en Nieuwkruisland.

Geschiedenis

In eerste instantie was het de bedoeling dat in Noordoost-Friesland een nog grotere nieuwe gemeente zou ontstaan uit de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Sinds 1 januari 2017 zijn deze vier gemeenten ambtelijk gefuseerd. Dantumadiel deed echter niet mee met de bestuurlijke fusie en ging na de vorming van de nieuwe gemeente diensten afnemen zonder dat ze zelf een ambtelijk apparaat heeft.

Naam

De naam werd op 30 maart 2017 gekozen door de drie gemeenteraden, na een referendum onder de bevolking waarbij de namen DokkumerlĆ¢n, en Ie- en LauwerslĆ¢n de andere twee kanshebbende namen waren.

Wapen

Bij de gemeenteraadsvergadering van 2 januari 2019 onthulde waarnemend burgemeester Hayo Apotheker het nieuwe wapen van de gemeente. Het wapen toont bovenin twee golvende balken in blauw en daaronder geel, die aangeven dat het een kustgemeente betreft. Het overige deel is groen, beladen met een gouden ster, die voorkwam in de wapens van de drie oorspronkelijke gemeenten. Het wapen wordt gedekt door een Friese grietenijkroon. Deze is overgenomen van Kollumerland c.a. en Dongeradeel.

Plaatsen

De gemeente bestaat uit de stad Dokkum en daarnaast 52 dorpen. Deels zijn de Friese namen de officiƫle, deels de Nederlandse. Op 10 september 2020 besloot de gemeenteraad unaniem tot het harmoniseren van de plaatsnamen door alle resterende Nederlandse namen te verfriesen.

Stad en dorpen

In de gemeente bevinden zich de volgende officiƫle woonplaatsen (steden en dorpen):

Officieel Friestalige namen die afwijken van de Nederlandse vertaling zijn vetgedrukt weergegeven. In alle andere gevallen is de Nederlandse naam officieel of zijn de namen in beide talen gelijk.

Naast deze officiƫle woonplaatsen zijn er nog een aantal dorpen die (nog) geen officiƫle woonplaats zijn of buurtschappen die ook wel dorp worden genoemd: Oostmahorn, Ezumazijl, Tiltjeburen en Westernijkerk.

Buurtschappen

Naast de officiƫle plaatsen en enkele andere bevinden bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen:

Daarnaast ligt een stuk van de streek Wildpad in de gemeente, het grootste deel ligt in de gemeente Achtkarspelen, die op 28 maart 2019 besloot dat er eigen plaatsnaamborden komen.

Wateren

In de provincie Friesland zijn in veel gemeenten, waaronder de gemeente Noardeast-FryslĆ¢n, de Friese namen van de oppervlaktewateren de officiĆ«le namen.

Meren en poelen

In de gemeente bevinden zich de volgende meren en poelen:

Rivieren, kanalen en sloten

Diverse kanalen, sloten en watergangen in de gemeente zijn:

Gemeentebestuur

De gemeenteraad van Noardeast-FryslĆ¢n bestaat uit 29 zetels, en heeft de volgende samenstelling:

Ontwikkeling van het bevolkingsaantal

 • 1 januari 2005: 47 195 inwoners**
 • 1 januari 2015: 45 556 inwoners**
 • 1 januari 2017: 45 463 inwoners**
 • 1 januari 2018: 45 287 inwoners**
 • 1 januari 2019: 45 181 inwoners
 • 1 oktober 2019: 45 274 inwoners
 • 1 augusgus 2020: 45 433 inwoners
 • 31 januari 2022: 45 601 inwoners

(** bevolking Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland bij elkaar opgeteld, bron: CBS Statline)

Taal

Op het grondgebied van de gemeente wordt voornamelijk Fries gesproken. De gemeente is de enige in de provincie Friesland waar naast het Fries en het Nederlands ook een Gronings dialect gesproken wordt: in de dorpen Kollumerpomp, Munnekezijl, Warfstermolen en Burum wordt Kollumerlands of Kollumerpompsters gesproken.

Monumenten

De gemeente kent de volgende rijksmonumenten en oorlogsmonumenten.

 • Lijst van rijksmonumenten in Noardeast-FryslĆ¢n
 • Lijst van oorlogsmonumenten in Noardeast-FryslĆ¢n

Zusterplaatsen

 • Fulda (Duitsland)
 • Crediton (Verenigd Koninkrijk)

Aangrenzende gemeenten

Externe links

 • OfficiĆ«le website
 • NEFnijs.nl - Nieuws uit alle dorpen in Noordoost Friesland

Witgoed reparatie