Geen monteur gevonden in Berkelland

Het kan voor komen dat er op dit moment geen monteur in uw regio beschikbaar is.
Vul daarom onderstaand formulier in zodat wij een passende oplossing voor U kunnen vinden.


Neem contact met ons op

Berkelland ( uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de Achterhoek - op de grens met Twente (Overijssel) - in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente ligt in het stroomgebied van de Berkel. De gemeente is per 1 januari 2005 ontstaan uit een gemeentelijke herindeling van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. De gemeente is met 43.825 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) de op twee na grootste in de Achterhoek.

Kernen

Avest, Beltrum, Borculo, Brammelerbroek, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Heurne, Holterhoek, Hoonte, Hupsel, Leo-Stichting, Lintvelde, Lochuizen, Loo, Mallem, Neede, Noordijk, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Rekken, Rietmolen, Ruurlo en Veldhoek.

Topografie

Politiek en bestuur

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Berkelland bestaat uit 27 zetels. Doordat het aantal inwoners onder de 45.000 is gezakt, is de gemeenteraad in 2014 kleiner geworden. Hieronder de behaalde zetels per partij bij de gemeenteraadsverkiezingen sinds 2004. Vanwege de herindeling waren er herindelingsverkiezingen op 17 november 2004 en zijn de reguliere verkiezingen in 2006 overgeslagen.

 • In 2004 deed de LPF onder lokale leiding van Maarten Heerings mee aan de verkiezingen. Het leidde niet tot een zetel. De lokale partij is in 2006 opgeheven.
 • In 2014 deed oud PvdA-raadslid Jan van Doorn mee aan de verkiezingen met 'lijst 8' onder aanvoering van Henk Roverts. Het leverde geen zetel op. In 2018 wilde Van Doorn op het laatste moment ook nog meedoen, maar het lukte niet om voldoende kandidaten voor een lijst bij elkaar te krijgen.
 • In 2022 meldde oud PvdA-raadslid en wethouder Jan Zappeij zich met de Burgerbeweging Berkelland, wat uiteindelijk de Berkellandse Burgerpartij werd. Hij behaalde een zetel in de gemeenteraad.
 • Ondernemend Berkelland ging in 2022 een bondgenootschap aan met de landelijke politieke partij BoerBurgerBeweging. De samenwerking is van korte duur. In augustus 2022 zegt landelijk voorzitter Erik Stegink van de Boer Burger Beweging dat het bondgenootschap niet langer bestaat. De onenigheid in de partij en het verspreiden van complottheorieën (o.a. over de Great Reset) hebben tot die beslissing geleid.
 • Al snel na de verkiezingen van 2022 ontstond er onenigheid tussen de zittende fractieleden en de nieuw toegetreden fractieleden van de Ondernemend Berkelland/BBB.. Bennie Morsink en Fred van der Holst (die in de periode 2018-2022 al in de raad zaten) verlaten de fractie en gaan verder met een nieuwe partij: Boer Burger Bedrijf Lokaal (BBBL).

Regerende coalities

 • 2005 - 2010: CDA, PvdA, VVD (In 2007 stapte de VVD uit de coalitie en gingen CDA en PvdA verder)
 • 2010 - 2014: CDA, D66, VVD
 • 2014 - 2018: CDA, D66, Gemeentebelangen
 • 2018 - 2022: CDA, Gemeentebelangen, VVD
 • 2022 - heden: CDA, PvdA, D66, VVD

Burgemeesters en wethouders

Berkelland is op 1 januari 2005 ontstaan, de eerste maanden van dat jaar was Aaltina Evenhuis waarnemend burgemeester. Van september 2005 tot en met juni 2014 was Hein Bloemen burgemeester van Berkelland. Na diens pensionering werd Joost van Oostrum per 4 juli 2014 burgemeester. Zie de lijst van burgemeesters.

Het college van B&W wordt gevormd door burgemeester Joost van Oostrum (VVD) en de wethouders Arjen van Gijssel (CDA), Hans van der Noordt (D66), Betsy Wormgoor (PvdA) en Gerjan Teselink (VVD).

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

 • Lijst van rijksmonumenten in Berkelland
 • Lijst van gemeentelijke monumenten in Berkelland
 • Lijst van oorlogsmonumenten in Berkelland

Zie ook

 • Lijst van beelden in Berkelland

Evenementen

 • De Achterhoek Berkelland Rally is een autorally die in 2019 voor het eerst verreden werd in Berkelland, toen als Achterhoek Berkelland Rally. Eibergen fungeerde als start- en finishplaats van de rally, waarvan het parcours zich uitstrekte ten oosten en westen van Eibergen. De rally maakt deel uit van het Nederlands kampioenschap rally. De rally is in 2020 en 2021 niet gereden en zal ook in 2022 niet worden gereden. De 13e editie is nu gepland voor zondag 25 juni 2023.
 • Have A Nice Day is een dancefestival dat in 2005 in Eibergen is ontstaan. Vanwege organisatorische problemen in Eibergen, wordt het festival sinds een aantal jaren rondom openluchttheater 't Galgenveld in Borculo gehouden.
 • In Neede wordt sinds 1991 de Nationale Jammarkt gehouden.
 • Jaarlijkse worden in Beltrum en Rekken grote bloemencorso's (met dahlia's) gehouden als onderdeel van de jaarlijkse kermis/zomerfeesten.

Zie ook

 • Het landelijk gebied en natuurgebied het Achterveld.

Aangrenzende gemeenten

Witgoed reparatie