Geen monteur gevonden in Bunschoten

Het kan voor komen dat er op dit moment geen monteur in uw regio beschikbaar is.
Vul daarom onderstaand formulier in zodat wij een passende oplossing voor U kunnen vinden.


Neem contact met ons op

Bunschoten (Bunschoots: Bunsjoten) ( uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in het noordoosten van de Nederlandse provincie Utrecht. De belangrijkste plaats van de gemeente heet Bunschoten-Spakenburg, een samensmelting van het oude dorp Bunschoten met Spakenburg.

De gemeente ligt in het Eemland, heeft een oppervlakte van 35,58 km² (waarvan 4,21 km² water) en telt 22.024 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS).

Kernen

De gemeente bestaat uit twee officiële woonplaatsen: Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk. Daarnaast zijn er twee buurtschappen: Bonte Poort en Zevenhuizen, beide aan de oostkant van de gemeente. Deze behoren postaal tot Bunschoten-Spakenburg maar vooral Zevenhuizen had een eigen geschiedenis.

De dorpen Bunschoten en Spakenburg zijn door verschillende nieuwbouwwijken dusdanig aan elkaar gegroeid dat er, op de oude kernen van de twee plaatsen na, geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de twee. Voor de post liggen alle adressen in Bunschoten-Spakenburg. Toch verschilt het karakter van de twee plaatsen sterk. Bunschoten, aan de zuidkant, was altijd een boerendorp maar had in het verleden wel stadsrechten. Spakenburg is altijd een vissersdorp geweest, vroeger aan de Zuiderzee, tegenwoordig aan het Eemmeer.

Karakteristiek voor Bunschoten-Spakenburg zijn de klederdrachten, hoewel deze tegenwoordig steeds minder gedragen worden. Ook hebben de dorpen een duidelijk protestants-christelijk karakter; vooral de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt hebben er veel leden.

Demografie

De gemeente Bunschoten had een relatief hoog geboortecijfer, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van gereformeerden. Desalniettemin is het geboortecijfer flink aan het dalen en schommelt rond het landelijke gemiddelde. Het geboortecijfer bedroeg bijvoorbeeld 17,1‰ in 1988; 16,7‰ in 2000; 14,3‰ in 2010 en volgens meest recente data is het geboortecijfer inmiddels verder gedaald tot een dieptepunt van 11,4‰ in 2016. Er werden in dat jaar 238 baby's geboren. Het vruchtbaarheidscijfer bedraagt 1,74 kinderen per vrouw en is iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde van 1,68.

Sport

Bunschoten-Spakenburg is behalve van de vis ook bekend van de drie amateurvoetbalclubs: V.V. IJsselmeervogels (clubkleur rood, bijnaam de Rooien), SV Spakenburg (clubkleur blauw, bijnaam de Blauwen) en V.V. Eemdijk (clubkleuren groen, bijnaam de Groenen of de Diekers). VVIJV en SVS spelen in Sportpark De Westmaat, maar de onderlinge rivaliteit is erg groot en verdeelt het dorp in twee kampen. De weken voorgaande aan de derby’s is het hele dorp in rep en roer. Zowel SV Spakenburg als IJsselmeervogels spelen (seizoen 2020/2021) in de 2e Divisie van het Nederlandse voetbal en Eemdijk speelt (seizoen 2020/2021) in de hoofdklasse B. Vanaf 2016 is er een open competitiestructuur in het Nederlandse voetbal, wat impliceert dat de clubs niet meer vanzelfsprekend ieder jaar op hetzelfde niveau spelen.

Bunschoten is verkozen tot Topsportgemeente van 2014. De relatief kleine gemeente Bunschoten (20.000 inwoners) was in 2014 met drie teams actief in de onderzochte competities. Het ging om de voetbalclubs Spakenburg (algeheel amateurkampioen) en IJsselmeervogels (4de plaats zaterdagtopklasse) en de schakers van En Passant. Zij prolongeerden hun landskampioenschap door opnieuw te zegevieren in de landelijke Meesterklasse.

Politiek

Gemeenteraad

Uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018:

Uitslagenoverzicht van de gemeenteraadsverkiezingen in Bunschoten sinds 1994:

 • 2002: GPV & RPF → ChristenUnie

College van Burgemeester en Wethouders (B&W)

Het huidige college van B&W bestaat uit leden van de ChristenUnie en de VVD (samen 12 van de 19 zetels).

 • Burgemeester: Melis van de Groep (ChristenUnie)
 • Wethouder: Bert Koops (ChristenUnie)
 • Wethouder: Rick Beukers (VVD)
 • Wethouder: Alice Kok (ChristenUnie)

Tweede Kamerverkiezingen

In Bunschoten werd als volgt gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen:

 • 2002: GPV & RPF → ChristenUnie

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

 • Lijst van rijksmonumenten in Bunschoten (gemeente)
 • Lijst van gemeentelijke monumenten in Bunschoten
 • Lijst van oorlogsmonumenten in Bunschoten

Geboren in Bunschoten

 • Bort Koelewijn (1954), politicus, bestuurder (burgemeester van Kampen)
 • Melis van de Groep (1958), ambtenaar en politicus (bij Bunschoten: ambtenaar (1979-1991), raadslid (1994-2002), wethouder (1997-2006) en burgemeester (sinds 2006))
 • Eelco Bosch van Rosenthal (1976), journalist
 • Aileen de Graaf (1990), dartster
 • Angela Malestein (1993), handbalster bij SG BBM Bietigheim (vanaf 2008)
 • Esmee de Graaf (1997), voetbalster spelend bij Leicester city FC

Aangrenzende gemeenten

Zie ook

 • Eemmeerloop, jaarlijkse ultramarathon
 • DARP-platbodemcompetitie, een zeilcompetitie in Bunschoten-Spakenburg
 • Klederdracht van Spakenburg
 • Lijst van burgemeesters van Bunschoten
 • Lijst van plaatsen aan of in de voormalige Zuiderzee
 • Lijst van straten in Bunschoten-Spakenburg

Noten

Witgoed reparatie