Geen monteur gevonden in Binnenmaas

Het kan voor komen dat er op dit moment geen monteur in uw regio beschikbaar is.
Vul daarom onderstaand formulier in zodat wij een passende oplossing voor U kunnen vinden.


Neem contact met ons op

Binnenmaasuitspraak (info / uitleg)) was een gemeente in de Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 29.262 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en had een oppervlakte van 75,60 km² (waarvan 6,34 km² water). De gemeente was vernoemd naar de Binnenbedijkte Maas, een afgedamde tak van de Maas die geheel binnen de gemeentegrenzen ligt.

Sinds 1 januari 2019 maakt de voormalige gemeente Binnenmaas samen met de gemeenten Korendijk, Strijen, Cromstrijen en Oud-Beijerland onderdeel uit van de gemeente Hoeksche Waard.

Geschiedenis

De gemeente Binnenmaas ontstond door een samenvoeging per 1 januari 2007 van de oorspronkelijke gemeente Binnenmaas met de gemeente 's-Gravendeel. De "oude" gemeente Binnenmaas ontstond op 1 januari 1984 door een samenvoeging van Puttershoek, Maasdam, Mijnsheerenland, Westmaas en Heinenoord. Voor meer informatie over de geschiedenis van het gebied van de gemeente, zie Hoeksche Waard.

Geografie

Dorpen en buurtschappen

De gemeente bestond uit de volgende dorpen: Blaaksedijk, 's-Gravendeel, Goidschalxoord, Greup, Heinenoord, Maasdam, Mijnsheerenland, Puttershoek en Westmaas. Het gemeentehuis lag in Maasdam. De gemeente kende ook nog een aantal buurtschappen: Brabersweg, De Wacht, Kuipersveer, Schenkeldijk, Sint Anthoniepolder, Zwanegat, Maasdijk, Reedijk en Westdijk.

Topografie en landschap

Topografische kaart van de gemeente Binnenmaas, per maart 2017

De gemeente Binnenmaas kenmerkte zich door de Binnenbedijkte Maas, die in de volksmond ook wel de Binnenmaas wordt genoemd. Deze rivier loopt van Mijnsheerenland tot aan Maasdam. Het landschap bestaat vrijwel geheel uit polders en boerderijen.

Bijzonderheden

Enkele bijzonderheden in de voormalige gemeente zijn bijvoorbeeld de FrieslandCampina-fabriek in Maasdam, de grootste fabriek van dit bedrijf in Nederland, en het Recreatieoord in Mijnsheerenland. Ook staan er een aantal korenmolens in de gemeente, die vaak erg historisch zijn.

Politiek

Symboliek

Burgemeesters

De laatste burgemeester was André Borgdorff. Zie voor eerdere burgemeesters Lijst van burgemeesters van Binnenmaas.

Cultuur

Monumenten

In de voormalige gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

  • Lijst van rijksmonumenten in Binnenmaas
  • Lijst van oorlogsmonumenten in Binnenmaas

Kunst in de openbare ruimte

In Binnenmaas zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

  • Lijst van beelden in Binnenmaas

Trivia

  • Op 7 November 2007 bracht Koningin Beatrix een bezoek aan de Hoeksche Waard, waarbij ze ook de FrieslandCampina-fabriek in Maasdam bezocht.

Externe link

  • Brandweerkorps Binnenmaas

Referentie

Witgoed reparatie